تبلیغات


هر روز صدها مطالب خواندنی و سرگرمی و خبری از سراسر اینترنت فقط در بروفان

اثرات مصرف شکر بر عملکرد روانی

وقتی غذای مناسب می‌خوریم، احساس بهتری داریم. آیا می‌دانستید با خوردن غذای مناسب، فکر و عملکردمان هم بهتر می‌شود؟

یکی از دوستان من، اغلب تسلیمِ تنقلات شیرین یا غذاهای فرآوری‌شده می‌شد تا اُفت فشار خونش را جبران کند، آن هم درست بعد از ناهار. در نتیجه، در اواسط بعد از ظهر، عملکرد او اُفت می‌کرد. نمی‌توانست تمرکز کند، احساس خواب‌آلودگی می‌کرد و فقط دلش می‌خواست چرت بزند. به علاوه، هنگام صحبت با همکاران یا شوهرش، هیجانی‌تر و تندخوتر بود. اما از زمانی که به غذاهای سالم رو آورد، دارایِ تمرکز بیشتر، استرس کمتر و کنترل بیشتر روی احساساتش شد و حتی حافظه‌اش نیز نسبت به قبل بهتر شد!

درست است! خوردن شکر واقعا می‌تواند روی ذهن و احساسات، اثر بیولوژیکی منفی بگذارد. در این مقاله، به پنج تأثیر شکر بر تمرکز، خلق‌و‌خو، حافظه، تعادل عاطفی و روانی و استرس می‌پردازیم و غذاهایی را به شما پیشنهاد می‌دهیم که روی احساس و عملکرد شما اثر مثبت می‌گذارند.

۱. تمرکز

محققان در مطالعه‌ای که اخیرا توسط دانشگاه UCLA انجام شد، دریافتند که شکر رادیکال‌های آزادی را در غشای مغز شکل می‌دهد که به توانایی سلول‌های عصبی ما برای برقراری ارتباط، لطمه می‌زنند. این وضعیت، ما را دچار احساس «گیجی» یا «در باغ نبودن» می‌کند. در این مطالعه، بین مصرف شکر و کاهش میزان به‌‌خاطر‌آوردن دستورالعمل‌ها و پردازش ایده‌ها، ارتباطات قوی یافت شد.

راه دیگرِ اثر گذاشتن شکر روی تمرکز ما، به واسطه‌ی اثرات اعتیادآور آن است. زمانی که طعم شکر را می‌چشیم، درست مانند زمانی که طعم یک نوشیدنی الکی را می‌چشیم، مناطق مشابهی از مغز ما تحریک می‌شوند. دوپامین، «هورمون پاداش» ما ترشح می‌شود و علاقه‌ی ما به دریافت بیشتر آن تقویت می‌شود. زمانی که با یک میل اعتیادآلود مبارزه می‌کنید، رشته‌ی افکار شما از هم گسیخته می‌شود و شما نمی‌توانید انرژی ذهنی کامل خود را روی کاری که مشغول به آنجام آن هستید، متمرکز کنید.

غذاهایی که پروتئین و فیبر بالا دارند باعث حفظ تمرکز ما در تمام طول روز می‌شوند و جلوی میل ما به شکر را می‌گیرند. در زیر به نمونه‌هایی از این مواد غذایی مفید اشاره می‌کنیم:

نصف فنجان لوبیا؛ نصف فنجان عدس؛ ۱۴ عدد بادام. ۲. خلق‌وخو

زمانی که بی‌حوصله هستیم، به سختی می‌توانیم کاری را انجام دهیم. مطالعات نشان داده‌اند که بین دوره‌های شروع زیاده‌روی در مصرف شکر و تحریک دوپامین از یک سو و اُفت فیزیکی و احساسی و سپس، میل بیشتر و تَرک پرخوری رابطه‌هایی وجود دارند. در نتیجه‌ی گذراندن این مراحل، ما بی‌حوصله‌‌تر می‌شویم، صبرمان کم می‌شود و حتی احساس افسردگی می‌کنیم.

بهترین راه مبارزه با این نوسانات شدید خُلقی این است که به طور منظم و ثابت، غذاهایی حاوی پروتئین و فیبر بالا مصرف کنیم تا سطوح انسولین‌ را ثابت نگه داریم و مدت زمان بیشتری، احساس سیری کنیم. سعی کنید مواد غذایی زیر را به جای شکر امتحان کنید تا خلق‌وخو‌یتان تقویت شود:

کربوهیدرات‌های پیچیده (غلات سبوس‌دار، حبوبات)؛ ماهی‌ چرب (قزل‌آلا، ساردین، گورماهی)؛ میوه‌ها و سبزیجات (تأمین‌کننده‌ی ویتامین‌ها و مواد معدنی، آسان کردن هضم غذا)؛ ۳. حافظه

یک رژیم غذایی سرشار از شکر می‌تواند بر عملکرد شناختی ما اثر منفی بگذارد و گیرنده‌های حافظه‌ی ما را مسدود کند. طبق مطالعه‌ای که در همین زمینه انجام شد، روابط روشنی میان مصرف بالای فروکتوز (شکر) و اختلال حافظه و یادگیری یافت شد. ما در اثر مصرف بالای شکر، حرف‌های دیگران را به سختی به یاد می‌آوریم و در ایجاد ارتباط میان مفاهیم دچار مشکل می‌شویم. یافته‌ی نگران‌کننده‌تر دیگر حاکی از آن است که مصرف بالای شکر، عواقب طولانی‌مدت و شدیدتری دارد، عواقبی از قبیل رابطه بین شکر و بیماری آلزایمر که در نتیجه‌ی آن، حافظه به شدت دچار اختلال می‌شود.

برای تقویت حافظه غذاهای زیر را در رژیم غذای خود بگنجانید:

منابعی از ویتامین E مانند: روغن‌های فراوری‌شده‌ی جزئی (روغن زیتون، روغن نارگیل) دانه‌‌های آفتابگردان، بادام، فندق، بادام زمینی؛ منابعی از اُمگا ۳ مانند: ماهی (سالمون، گورماهی، ماهی تن) و آووکادو (ویتامین E‌ و امگا ۳)؛ سبزیجات پُربرگ به رنگ سبز تیره به خاطر وجودِ فولات یا همان اسید فولیک مانند: کلم‌پیچ، اسفناج، بروکلی، برگ شلغم. انواع توت‌های کم‌شکر مانند: توت‌فرنگی، زغال‌اخته. ۴. تعادل احساسی و روانی

مصرف بیش از حد شکر ما را مستعدِ نوسانات خلقی می‌کند، زیرا به ذخائر ویتامین B ما حمله می‌کند و گیرنده‌های کروم را مسدود می‌کند. هم ذخائر ویتامین B و هم گیرنده‌های کروم، مواد شیمیایی هستند که به طور طبیعی، احساسات ما را متعادل می‌کنند. مصرف زیاد شکر می‌تواند منجر به تندخویی، اضطراب، رفتارهای پرخاشگرانه و اوج و فرودهای روانی چشمگیر شود.

شواهد زیادی مبنی بر سلامتی روده و رابطه‌ی آن با سلامتی مغز وجود دارد. سلامت روده وابسته به خوردن هر چه بیشتر غذاهای گیاهی با شاخص گلوکز پایین و اجتناب از شکر است. شکر، باکتر‌ی‌های بد روده را تغذیه می‌کند، در حالی‌که سبزیجات و غذاهای تخمیری، باکتری‌های سالم روده را تغذیه می‌کنند. رسیدن به این هم‌ایستایی، ما را به لحاظ فیزیکی و روانی متعادل می‌کند.

غذاهای سالمی که در رسیدن به این هارمونی درونی به ما کمک می‌کنند، عبارتند از:

سبزیجات سبز غیرنشاسته‌ای؛ ماهی‌های روغنی؛ غذاهای پروبیوتیک نظیر ترشی و لبنیات پروبیوتیک. ۵. استرس

استرس و غذا رابطه‌ی نزدیکی با هم دارند. زمانی که استرس داریم، بدن ما مملو از مواد شیمیایی می‌شود، موادی که با واکنش‌ جنگ یا گریز ما ارتباط دارند. استرس با پرخوری، اضافه‌وزن و حتی چاقی ارتباط دارد. ما به خاطر پرخوری یا ندانستن اینکه چه غذاهایی بخوریم تا سالم بمانیم، احساس گناه می‌کنیم. این امر موجب استرس پنهان ما در زندگی می‌شود.

بهترین راه رفع این احساس گناه این است که غذاهای سالم بخوریم تا بدن ما از چرخه‌ی استرس دور بماند. برای مثال غذاهای زیر به بدن ما کمک می‌کنند تا با استرس مبارزه کند و بدون ضربه وارد کردن به سطوح قند خون، هورمون سروتونین آزاد کند:

گردو؛ آووکادو؛ انواع توت‌ها.

منبع: چطور

گزارش تخلف

تمامی مطالب از سایت های مجاز فارسی و ایرانی تهیه و جمع آوری شده است، در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.

تبلیغات لینکی

جدیدترین اخبار

  • آیا همه انواع مارگارین گیاهی هستند؟

    مارگارین یکی از جایگزین های کره حیوانی است که معمولا از ترکیب آب و روغن های گیاهی همچون روغن سویا، ذرت، نخل خرما، کانولا یا روغن زیتون به دست می...

  • طرز تهیه لیمو عمانی خشک صنعتی و خانگی

    لیمو عمانی یا همان لیمو ترش شیشه یا به عبارت دیگر تغن میوه‌ای خشک شده است که بویی اعجاب انگیز دارد. لیمو عمانی جزو چاشنی‌های معروف غذاهای...

  • اسکراب قهوه برای درمان سلولیت

    سلولیت یا چاقی موضعی در واقع به تجمع چربی زیر پوست همه ی قسمت های بدن به ویژه ران ها و باسن (چون بافت چربی بیشتری دارند) گفته می شود. با تجمع...

  • فواید ماسک آرد نخودچی برای پوست صورت و مو

    بهترین فایده آرد نخودچی این است که برای انواع پوست‌ها قابل استفاده است. اما مطمئن شوید که شما از آرد نخودچی تازه استفاده می‌کنید. بنابراین با...

  • خواص دارویی دمنوش رازیانه و طرز تهیه آن

    دمنوش رازیانه یکی از بهترین نوشیدنی های گیاهی برای سم زدایی و پاک سازی بدن و درمان بیماری های گوارشی محسوب می شود. در ادامه همراه  باشید تا با...

  • منابع مهم پروتئین گیاهی جایگزین گوشت کدامند؟

    بسیاری از کارشناسان معتقدند که رژیم گیاهخواری و همچنین رژیم وگن، اگر به خوبی رعایت شود همه ی مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین می کند. گفته شده که...

  • صبحانه گیاهی وگن مناسب برای گیاهخواران

    میوه ها، آب میوه های تازه و طبیعی، اسموتی ها و شیر های گیاهی از بهترین نمونه های صبحانه برای گیاهخواران و خام گیاهخواران محسوب می شوند. در ادامه...

  • فواید دارویی و درمانی کاهو قرمز برای بدن

    کاهو قرمز از انواع کاهوی رومی و یکی از پرمصرف ترین سبزیجات سالادی جهان است که به رنگ قرمز یا بنفش دیده می شود. در ادامه همراه  باشید تا با...

  • کدو حلوایی چه خواصی دارد؟

    کدو حلوایی طعم شیرینی دارد و می‌توانید خوراکی‌های متنوعی با آن درست کنید. سوپ کدو حلوایی، پوره‌ی کدو حلوایی، خورشت کدو حلوایی، کیک و انواع شیرینی...

  • فواید و مضرات توفو

    توفو ماده‌ٔ غذایی است که با شیر سویای غلیظ‌شده تهیه می‌شود. شیر غلیظ‌شده را تحت فشار به شکل قطعات محکم و سفیدرنگی در می‌آورند که فرایندی شبیه به...

  • گندم سیاه و فواید آن برای سلامت بدن

    گندم سیاه، برخلاف نامش، ربطی به گندم ندارد، بنابراین حاوی گلوتننیست. گندم سیاه فراوری‌ شده و به شکل دانه، آرد، نودل یا دمنوش در دسترس مردم قرار...

  • بیماری دلیریوم چیست؟

    دلیریوم عبارت است از یک وضعیت ناگهانی از گیجی (پریشانی) شدید و تغییرات سریع در مغز که بعضی اوقات با توهم و فعالیت بدنی بیش از حد همراه است و بیمار...

  • رابطهٔ میان رژیم غذایی پر از چربی و افسردگی چیست؟

    تحقیقات نشان می‌دهند که رابطهٔ مستقیمی میان رژیم غذایی سرشار از چربی و افسردگی وجود دارد. در یک تحقیق به شیوهٔ دقیق اثرگذاری رژیم پر از چربی بر...

  • آماده سازی بدن برای بارداری

    در صورتی ‌که برای بارداری برنامه‌ ریزی می‌ کنید، قبل از گرفتن نتیجه مثبت از آزمایش بارداری در روش زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید و با جایگزین کردن...

  • خواص روغن اسطوخودوس برای مو چیست؟

    وغن اسطوخودوس برای مو، تسکین درد، بهبود میگرن، تمیز و تازه کردن هوا و… کاربرد دارد. استفاده از روغن اسطوخودوس موجب زیبایی مو و سلامت آن می‌شود....

  • نکاتی درمورد مراقبت از اطراف چشم

    مشکلاتی که معمولا در پوست اطراف چشم مشاهده می‌شود، عبارت‌اند از: سیاهی دور چشم خطوط و چروک ریز پف زیر چشم چه بخواهید و چه نخواهید،...

  • راهنمای بهترین انتخاب و خرید ساعت مچی زنانه و مردانه

    چگونه بهترین ساعت مچی مناسب انتخاب کنیم ؟ شاید اگر در جمع دوستان یا همکاران خود، درباره هماهنگ کردن ساعت با لباستان صحبت کنید، متوجه نگاه...

  • انواع ماسک های طبیعی عالی برای مو

    اگرچه ممکن است با موهایی فوق‌العاده و بی‌عیب به دنیا نیامده‌ باشیم، اما می‌توانیم با استفاده از ماسک موی مناسب، موهایی سالم و خوش‌حالت داشته...

  • علت خارش سر و نحوه درمان آن چیست؟

    اغلب تصور می‌کنیم علت خارش سر، مشکل شایع شوره‌ی سر است، اما بیماری‌های زیادی می‌توانند باعث خشکی و خارش پوست سر شوند، مانند عفونت قارچی و یا حتی...

  • معرفی داروهای مختلف برای درمان جوش سر

    جوش‌های سر، درست به اندازه‌ی جوش‌های صورت یا پشت دردناک و خارش‌دار هستند اما درمان آنها سخت‌تر است، چون توسط موها پوشانده می‌شوند. تنها مزیت آنها...

  • ارزش غذایی بادام زمینی و خواصی آن

    نام علمی این گیاه Arachis hypogea است که با نام‌های پسته‌‌شامی، بادام‌ خاکی یا بادام‌ کوهی نیز شناخته می‌شود. بادام زمینی را باید از گیاهان...

  • حقایق تغذیه‌ای و خواص بامیه

    بامیه گیاهی گل‌دار از تیره‌ی پنیرکیان است که فواید بسیاری برای سلامتیدارد. بامیه گیاهی با ساقه‌ی راست و پوشیده از موست. گیاه بامیه بویی شبیه‌به...

  • فواید نمک دریایی برای سلامتی چیست؟

    نمک دریایی که به آن نمک خلیج هم گفته می‌شود، طی روندی از تبخیر آبِ شور به‌دست می‌آید. رنگ نمک دریا نسبت به نمک تصفیه‌شده تیره‌تر است و علت آن جذب...

داغ ترین اخبار